Ο Κυριάκος Παπακυριάκου γεννήθηκε στο Άγιο Πνεύμα Σερρών. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής και από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία υπέβαλε εναίσιμο διατριβή με τίτλο “Το Εκκλησιαστικό κήρυγμα κατά τον ιερό Χρυσόστομο”. Υπηρέτησε στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός του πυροβολικού και προσέφερε πολλές υπηρεσίες επί δέκα χρόνια ως γραμματέας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του νομού Σερρών. Επί των ημερών του ανεγέρθη ο ανδριάντας του μακεδονομάχου καπετάν Δούκα στην πλατεία του Ι.Κ.Α. Σερρών και στήθηκε το μνημείο των 310 φονευθέντων αξιωματικών οπλιτών στο 3ο χιλιόμετρο της οδού Σερρών−Βροντούς.

   Εργάστηκε για τριάντα πέντε χρόνια ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συνέβαλε ιδιαίτερα στην οργάνωση και λειτουργία της πρώτης Τεχνικής Σχολής Εργοδηγών και Τεχνικών Βοηθών Σερρών και του Νυκτερινού Γυμνασίου και Λυκείου Σερρών. Συνταξιοδοτήθηκε το 1994.

  Διετέλεσε έκτακτος επιμελητής αρχαιοτήτων νομού Σερρών. Με τις μακροχρόνιες ανιδιοτελείς ενέργειές του βοήθησε στη συλλογή των αρχαιοτήτων του νομού, στην οργάνωση του Αρχαιολογικού Μουσείου και στην ίδρυση Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων στις Σέρρες.

   Πραγματοποίησε πλήθος ομιλιών και διαλέξεων σε ναούς από του άμβωνος, σε αίθουσες, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Συνέγραψε πολυάριθμες μελέτες για ζητήματα θεολογικά, φιλοσοφικά, ιστορικά και αρχαιολογικά. Για την πολύτιμη μέχρι σήμερα προσφορά του, το Υπουργείο Μακεδονίας−Θράκης του απένειμε δίπλωμα τιμής με χρυσό μετάλλιο.

   Επίσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος του απένειμε στις 16-2-2013 τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση, το Μετάλλειο Σταυρό του Αγίου Νικήτα, συνοδευόμενο με δίπλωμα τιμής για το συγγραφικό του έργο και τη γενικότερη προσφορά του.

     Εκοιμήθη στις 14 Σεπτεμβρίου του 2014, ανήμερα του Τιμίου Σταυρού.